Resimercial design - Conceptul viitorului pentru birourile prezentului


Cronologic vorbind, mai intai a fost mersul la birou, apoi munca s-a mutat acasa, iar mai tarziu au aparut hub-urile si lucrul remote din cafenele – asa-numitul „cel de-al treilea spatiu”. Astazi, cele trei fuzioneaza in conceptul de „resimercial”.

S-a dus vremea in care oamenii mergeau la birou, isi faceau treaba in cele 8 ore de lucru pe zi, se intoarceau acasa si a doua zi o luau de la capat. Astazi, munca este flexibila, presupune multa colaborare si mai ales creatie. Gandeste-te doar la tendinte precum work from home, videoconferinte ori cloud computing, care isi pun atat de mult amprenta pe tot ce inseamna spatiu fizic si interactiune face-to-face. Si totusi, atunci cand vin la birou, oamenii trebuie sa regaseasca atmosfera si instrumentele potrivite.

Confortul adus la serviciu

O combinatie fericita intre spatiile rezidentiale si cele comerciale de birouri isi gaseste locul in spatiile moderne de lucru, creand atmosfera de acasa pentru a stimula creativitatea si productivitatea angajatilor, oferindu-le in acelasi timp medii de lucru mult mai confortabile, adaptate fiecarei nevoi in parte. Design-ul resimercial este conceptul care inglobeaza sentimentul de acasa si tehnologiile moderne, rezultatul fiind unul fabulos.

Pe parcursul unei singure zile de lucru, te vei regasi in diferite ipostaze: ai nevoie sa te concentrezi pentru a lucra singur, trebuie sa porti o discutie rapida cu intreaga echipa, te bucuri sa lucrezi alaturi de colegi, sa ceri si sa oferi feedback in real-time. Si mai sunt momentele in care trebuie sa ai o clipa doar pentru tine. Reinventarea spatiilor de birouri astfel incat sa te bucuri de mobilitate, acces rapid la cele mai moderne tehnologii integrate neintruziv intr-un design modern, minimalist reprezinta solutia pentru a raspunde tuturor acestor nevoi.

Flexibilitatea este un cuvant cheie in desing-ul resimercial. Spatiile deschise, birourile private, huddle rooms, zonele comune si chiar spatiile de tip cafeteria se combina avand totusi fiecare propriile aspecte estetice si functionalitati unice.

Tehnologie integrata discret pentru eficienta maxima

Eficienta spatiului este crescuta cu ajutorul tehnologiei, oferind in acelasi timp un plus de confort celor care il folosesc: display-uri de mari dimensiuni incorporate in arhitectura, masute de cafea echipate cu diferite plug-in-uri, conectare rapida cu un singur cablu sau chiar wireless.

Incorporarea tehnologiei intr-un spatiu de lucru in evolutie necesita o gandire proaspata, nu doar mutarea aceluiasi continut si a acelorasi procese in digital. Ceea ce trebuie avut mereu in minte este cum vor interactiona oamenii cu tehnologia. Iar acest lucru inseamna ca tehnologia nu se afla doar in dispozitivele pe care angajatii le folosesc pentru a analiza, comunica sau crea la locul de munca. Prin solutiile de cloud computing ori videoconferinta si colaborare la distanta, tehnologia este incorporata chiar in peretii cladirii de birouri: de la infrastructura pana la mobilier acustic – o solutie pe cat de practica pe atat de placuta din punct de vedere estetic – tehnologia este parte importanta in crearea design-ului resimercial.

Solutiile audio-video precum sistemele de videoconferinta integrate pentru salile de sedinte sau huddle rooms si facilitati de tipul BYOD (bring your own device), sound masking, izolare fonica ori mobilier acustic sunt doar cateva dintre cele care pot transforma chiar si spatiile mai mici de birouri, reusind astfel sa acopere toate scenariile de colaborare, interactiune ori spatiu personal.

Solutii de automatizare, pentru un plus de naturalete

Automatizarile diferitelor functionalitati din spatiul de lucru reprezinta, de asemenea, o componenta importanta in crearea unei atmosfere cat mai prietenoase la birou si, in plus, pot contribui considerabil la reducerea costurilor de intretinere: luminile declansate automat la prezenta umana sunt doar un exemplu in acest sens. Mergand mai departe, pornirea si oprirea automata a dispozitivelor, ajustarea luminozitatii si coborarea ori ridicarea rulourilor de la ferestre in functie de scenariile predefinte pe tabletele de control vor transforma spatiul pentru eficienta, flexibilitate si confort.

Executat corect, designul resimercial poate avea un impact pozitiv asupra bunastarii angajatilor, a colaborarii dintre ei, a crearii de noi idei si a productivitatii. Mai mult decat simpla plasare a obiectelor si pieselor de mobilier pentru uz rezidential intr-un spatiu business, designul resimercial bine executat presupune personalizarea cu atentie pentru a indeplini nevoile unui anumit client si culturii acestuia. Astfel, designul resimercial poate face locul de munca mai prietenos, reprezentand astfel un antidot pentru formalitatea institutionala, mentinand in acelasi timp profesionalismul.

Iar in timp ce definitia „biroului” va continua sa se schimbe, legatura dintre fericirea angajatilor si productivitate va ramane o prioritate de top in designul interior.