English Romanian
English Romanian

Contributia GBC la primul centru modern de control al traficului feroviar din Romania

La 1 septembrie 2016, a fost inaugurat un sistem modern de coordonare a trenurilor si un Centru de control si Management al Traficului in statia Arad, primul de acest fel in Romania.

Noul sistem ofera operatorilor de transport o infrastructura reabilitata la standarde europene pe tronsonul Frontiera - Curtici - Arad - Km 614, ce permite trenurilor sa circule cu viteze de 160 km/h. Siguranta si confortul calatorilor au fost factori cheie in acest proiect.

Centrul de Management al Traficului va putea utiliza echipamentul si tehnologiile de ultima generatie de unde se vor putea transmite informatii in timp real dispecerilor despre parcursul trenurilor, viteza de circulatie, starea tehnica a componentelor infrastructurii, gradul de incalzire a osiilor trenurilor, sau date necesare organizarii traficului in statiile de cale ferata.

Instalatiile de centralizare electronica si dirijare a traficului feroviar au fost implementate in statiile Glogovat, Sofronea, Arad si Curtici si permit o crestere de 25% a capacitatii de cale ferata, reducand timpul de efectuare a parcursurilor la intrare in statii, coordonarea automata a traficului cu sisteme de informare a publicului calator, prin actualizarea in timp real a informatiilor pe panourile de afisaj din gari si de pe peroane.

Contributia GBC la primul centru modern de control al traficului feroviar din Romania

Proiectul, inceput in 2012 si a carui complexitate a constituit o provocare pentrru toate partile implicate, a fost asumat de companii de top din industria feroviara. Implicarea GBC a fost din faza incipienta, prin asigurarea proiectarii solutiilor integrate de sistem de securitate si control, detectie si stingere incendiu, pentru protejarea si monitorizarea echipamentelor critice aferente componentei de semnalizare cale ferata.

GBC a fost executant si integrator de specialitate pentru intreaga solutie, folosind echipamente si accesorii de ultima generatie, impreuna cu servicii de punere in folosinta, configurare si testare adecvate. Integrarea componentelor de monitorizare si control centralizat a solutiilor auxiliare instalate a fost o provocare si o realizare unica pe plan national.

Centrul de comanda si control feroviar Arad este definit la cele mai inalte standarde, iar contributia GBC este una foarte importanta pentru finalizarea proiectului in cele mai sigure conditii.

protectie impotriva incendiilorSolutii de siguranta si protectie impotriva incendiilor

Atunci cand vorbim de protectia impotriva incendiilor este foarte important ce metode de prevenire alegem, inainte de a ne gandi la metodele de stingere a incendiului.

Producatorii de echipamente de protectie impotriva incendiilor sunt preocupati sa gaseasca solutii care sa previna incendiile, iar tehnologia avansata ii ajuta sa atinga aceasta performanta.

In cazul Proiectului CFR, sistemul de protectie implementat nu a fost unul clasic, ci o solutie moderna de protectie la foc ce reuseste sa detecteze in cel mai scurt timp posibil orice potential pericol, sa alerteze corespunzator local si in sistemul informatic centralizat si sa reduca astfel pagubele, fiind in acelasi timp foarte rapid in utilizare si actionare.

Utilizarea solutiilor profesionale de stingere cu gaz inert asigura integritatea echipamentelor din locatii, precum si exploatarea lor ulterioara in siguranta. Astfel, in cazul unui incident scad dramatic costurile si timpii de repunere in functiune a instalatiilor critice.

Integrarea solutiilor de securitate, control acces, detectie si stingere incendiu cu gaz inert cu celelalte functiuni ale sistemului: electroalimentare, ventilatie si climatizare, networking si telecom, asigura o abordare bazata pe scenarii automate complexe de actiuni cu rezultate de preventie maxime si o mentenanta de la distanta descentralizata la nivel de componenta, pentru asigurarea functionalitatii impecabile a sistemelor.

Un centru de comanda si control ce monitorizeaza si controleaza toate sistemele dintr-un singur punct

Integrarea in centrul de comanda si control de la Arad presupune reprezentarea vizuala la scara a tutoror elementelor din sistem si afisarea in timp real a tuturor parametrilor disponibili in sistem, la nivel de componenta: senzori, detectori, centrale, etc.

Mai mult, operatorii pot declansa sau testa scenarii de desfasurare a anumitor actiuni in functie de aplicabilitatea dorita si obiectivele setate. Serviciile integrate de prealarmare si alarmare presupun scenarii complexe de validare a datelor colectate pentru rularea in siguranta a scenariilor de interventie.

Integrarea bibliotecilor parametrilor functionali si asigurarea interoperabilitatii intre diversi producatori si diverse solutii/aplicatii, precum si protocoalele si caile de comunicare redundante, au fost provocari carora am raspuns cu succes.

 centru de comanda si control

GBC este furnizor de solutii de integrare AV, ITC and Safety, asigurand proiectare, executie si implementare, mentenanta si service, la nivel national si international.